divendres, de març 31, 2006

Robert Zatorre

La Música i la seva relació amb el cervell és el tema de recerca del neurofisiòleg Dr.Robert Zatorre, investigador a l’Institut Neurològic de Montreal. Em sembla fascinant que la música intervingui en els processos íntims de la fisiologia humana.
http://www.xtec.net/~cmiro12/articles/zatorre.htm
http://weblog.educ.ar/educacion-tics/cuerpoentrevista.php?idEntrev=78
El proper mes de Maig, del 22 al 25, se celebra el Wisconsin Symposium on human Biology on tindrà lloc una conferència del Dr. Robert Zatorre.
http://www.union.wisc.edu/humanbiology/documents/Zatorre.html
Possiblement si els gestors de l’Educació Pública coneguessin la trascendència de la pràctica musical, no la ignorarien en el nostre sistema educatiu.

dijous, de març 30, 2006

Composició musical a mida

Existeixen empreses discogràfiques que es dediquen a sistematitzar les nostres necessitats sonores. Ens proporcionen, mitjançant contractes de pagament, el so, la veu i la musica; el que se’n diuen bancs de so, bancs de música i bancs de veu (locució); resumint: Música de llibreria.
Si volem crear un ambient musical per a una producció audiovisual podem aconseguir uns quants segons de música de tots els estils i èpoques. Hi ha un catàleg de sons, de compositors i una o dues compositores, i de veus d’homes i de dones amb diferents timbres vocals.
Es tracta de música comercial;
Em dóna la sensació que simplificar tant les nostres activitats va en detriment, per exemple, d’una possible relació de la poesia o el llibret d’òpera amb la composició musical.
Penso que la creativitat és un component d’una actitud social ja que beneficia l'individu i al teixit social.
No obstant, disposem d’empreses per a compondre música a mida.
http://www.kpm.co.uk/?language=es

dimecres, de març 29, 2006

dimarts, de març 28, 2006

Handel and the Castrati

A la Haendel House Museum de London, es fa una exposició sobre els castrati. L’exposició passa a ser una "exhibició" dels maltractaments als nens petits i adolescents que varen mutilar per el bon nom de l’art. Molts d’ells van treballar per Haendel.
Sempre, sota la mirada afectuosa de l'església catòlica. Xifres esgarrifoses com per exemple, que a Itàlia, durant segles XVII i XVIII es castraven anualment 4.000 nens entre 8 i 13 anys, "en honor a Déu" segons el papa Climent VII. Molts d’aquests nens perdien la vida a causa de les hemorràgies provocades per les operacions.
Hipocresia, ambigüitat i perversió. No en tinc cap dubte.
http://www.handelhouse.org/cgi-bin/display_news_item.cgi?id=33

dilluns, de març 27, 2006

Marina Tsvietáieva

Marina Tsvietáieva va néixer a Moscou el 1892. Poeta i narradora. Va viure a Berlín, a Praga, a París fins que retornà a l’Unió Soviètica on posà fi a la seva vida.
"Retrato de una pintora" és el llibre que va escriure sobre l’artista Natalia Goncharova i l' esposa de Pushkin amb qui fa un paral.lelisme.
"Solo que el vacío no impone nada, no desplaza, no excluye.Para que todo pueda ser, es necesario que haya nada. El todo no soporta el algo"
Per començar una biografia no deixa de ser una frase agosarada, perquè després d’aquesta frase ja no saps que t’explicarà més.
Doncs…segueix explicant-nos interessants observacions de l’art a través de la vida de la pintora
http://biblioteca.itam.mx/estudios/estudio/estudio06/sec_22.html
http://www.laneta.apc.org/edicionesera/Goncharova.html

dissabte, de març 25, 2006

Sarah Caldwell

Mor la dona que va fundar el 1957 , l'Opera Company of Boston. Fou la primera dona que va dirigir la Metropolitan Opera House in New York City.
Cal destacar que va produir òperes poc convencionals en versió íntegre com és el cas de Moses and Aron d’Arnold Schoenberg, War and Peace de Sergei Prokofiev, The Trojans d’ Hector Berlioz, Intolleranza de Luigi Nono, Lulu d’Alban Berg i Montezuma de Roger Sessions. Desenvolupà també la tasca de directora escènica.
http://www.nytimes.com/2006/03/25/arts/music/
25caldwell.html?_r=1&oref=slogin

dijous, de març 23, 2006

Fernando Pessoa

L’escriptor dels heterònims, de la polifonia de l’ànima, l'home desassossegat, va escriure un llibre sobre estètica: “Ultimatum”. Pessoa escriu una sèrie de textos teòrics que es podrien entendre com una presentació de la seva tesi sobre l’estètica.
Hi ha una primera part amb textos signats per Álvaro de Campos que podeu llegir en portuguès; proposo la carta que va escriure a José Pacheco, director de la revista Contemporanea, l’octubre de 1922.
http://www.astormentas.com/din/poema.asp?key=
317&titulo=CARTA+A+JOS%C9+PACHECO%2C+DIRECTOR+DA+REVISTA+CONTEMPOR%C2NEA

Pessoa només tingué un amic íntim: Sá Carneiro i el seu suïcidi va modificar la vida del poeta. Varen mantenir una interessant correspondència de la que una gran part, lamentablement, es va perdre.
http://perso.wanadoo.es/mlomba/

dimecres, de març 22, 2006

Digitalitzar el so

La University of California ha digitalitzat música enregistrada en cilindres pel fonògraf d’Edison. Es tracta del Cylinder preservation and Digitization Project, que té la voluntad de preservar música: Han recuperat música del començament del S.XX.
Podeu escoltar una de les cançons, d’Irving Berlin cantada per Billy Murray
http://cylinders.library.ucsb.edu/search.php?queryType=
@attr%201=1016&query=alexander&num=
1&start=4&sortBy=&sortOrder=ia

Podeu veure l’Archeofone de Henri Chamoux
http://members.chello.se/christer.hamp/phono/chamoux.html
O el de Thomas Edison
http://www.patrimoine.polytechnique.fr/
instruments/acoustique/Phonographe.html

dimarts, de març 21, 2006

Kronos Quartet

La coneguda agrupació de corda creada per David Harrington, en la que curiosament les violoncel·listes han estat substituïdes en dues ocasions, respon a un itinerari interpretatiu difícil de classificar. Ja porten més de tres dècades mostrant una idea nova del que pot ser un formació de corda.
http://www.kronosquartet.org/
Manfred Waffender director de Musicfilms, va realitzar l’any 1998,”In Accord”, a mig camí del film i el documental amb la interpretació i els comentaris del components de l’agrupació que fa uns anys vaig poder veure i escoltar.
D’una estètica visual amb contraposicions acolorides i borroses.
El que més m’atrau però, és el mètode d’estudi que recorren a cada nou àlbum que presenten i els resultats que aconsegueixen.

diumenge, de març 19, 2006

Semana de música religiosa

Ja tenim a la xarxa, el programa de música religiosa de Cuenca, que com sempre té els seus atractius musicals.
http://www.semanademusicareligiosa.com/

divendres, de març 17, 2006

Carlo Gesualdo

Fou el compositor de les dissonàncies. Nascut a Nàpols el 1561. Un madrigalista melancòlic que utilitzava la imatge tenebrosa per construir les seves estructures musicals a través de la paraula dels poemes i de la dissonància en el temps fort
Va compondre música principalment vocal.
El seu estil manifesta una gran llibertat harmònica i expressiva, la qual cosa el va fer molt atractiu per els models de composició posteriors a ell.
La seva música no es va interpretar durant molt de temps doncs se’l va qualificar d’excèntric i inquietant.
Schnittke va estrenar a Viena el 1995 l’òpera “Gesualdo”, un encàrrec de la Wierner Staatsoper. I no cal dir, la defensa que en va fer Stravinsky de la gran qualitat de la música de Carlo Gesualdo. Werner Herzog, director de cine alemany, també apassionat per la música del compositor italià, va realitzar el documental anomenat “Gesualdo - Death for five voices” el 1995.
http://www.icono14.net/revista/num5/articulo8.5.htm
http://www.temakel.com/cinesherzog.htm

dimecres, de març 15, 2006

Clarice Lispector, en silenci

Tot i que va néixer a Ucraïna, se la considera una escriptora brasilera, país on va immigrar amb la seva família. El seu llibre Silencio no solament impacta per la seva prosa sinó per les sorprenents descripcions sorgides de les singulars percepcions que va expressant en un llenguatge tan auster com rigorós.
"Digo lo que tengo que decir sin literatura".
En el capítol on descriu el Silencio crea un ambient de bellesa literària. Ple de silenci.
Clarice Lispector parla de música, en gairebé tots els seus llibres, perquè és evident que cal parlar de música si es vol fer una mirada profunda a la introspecció.
Em quedo amb aquesta frase:
"¿Oíste el silencio de esta noche? El que lo escuchó no lo dice"

http://www.letras.s5.com/archivolispector.htm

dimarts, de març 14, 2006

Umberto Eco i la Música

Umberto Eco, semiòleg, novel·lista, intel.lectual, professor, ens explica en el seu llibre "Opera aperta" que durant els anys 1958 i 1959 treballava a la RAI de Milà. Passava les vetllades a casa del compositor Luciano Berio i la cantant Cathy Berberian. D’aquests sopars de cuina armènia, va sorgir l’experiència sonora anomenada "Omaggio a Joyce"; una mena de transmissió radiofònica de quaranta minuts on llegien els textos del “Ulises” de James Joyce.
Berio sobreposava els textos amb diferents idiomes, sempre amb la veu agosarada de la Berberian, filtraven fonemes, afegien efectes orquestrals, fins que es van adonar que havien arribat a compondre una obra musical.
L’amistat també genera música….
http://www.galeon.com/thepage/umberto.html

dilluns, de març 13, 2006

arithmeticae occultum

"musica est exercitium arithmeticae occultum nescientis se numerare animi"

"La música és un exercici ocult de l’aritmètica on l’ànima desconeix que està comptant"

Gottfried Wilhelm Leibniz
http://es.wikipedia.org/wiki/Leibniz

diumenge, de març 12, 2006

Schuma, en llengua búlgara

A Bulgària anomenem aquesta imatge de color ocre amb el mot "Schuma", que significa un munt de fulles caigudes.
Aquest mot però, és per ell mateix una metàfora perquè l’arrel de schuma és schum, que traduït literalment vol dir soroll.
La fotografia ens evoca el so i el mot: El soroll de les fulles de la tardor.

dissabte, de març 11, 2006

Juan Rulfo

El passat 29 de desembre vaig anotar al weblog de música petites referències a l’obra
de Juan Rulfo.
Un artista molt complex que m’ha deixat l’empremta d’un lleuger so de les veus desconegudes.
Posteriorment, un alumne de batxillerat, també pianista, va fer un treball de recerca sobre l’obra escrita de l’escriptor mexicà; L’alumne m’explicava tot sovint com el fascinava el món de “Pedro Páramo” ; els seus comentaris apassionats em va fer reflexionar encara més, sobre l’obra d’aquest peculiar autor.
I avui, les fotografies...
http://www.fotomundo.com/galeria/extranjeras/rulfo.shtml
http://www.clubcultura.com/clubliteratura/clubescritores/juanrulfo/

divendres, de març 10, 2006

Fierrabras, de Franz Schubert

El Théâtre du Châtelet posa en escena l’òpera romàntica-heroica Fierrabras de Franz Schubert, amb el llibret de Josef Kupelwieser. Interpretada per l’Orquestra de Zurich, i dirigida per Franz Welser-Möst.
Josef Kupelwieser fou amic del compositor com en dóna testimoni la correspondència que varen mantenir. Unes cartes que expressen les angoixes que el compositor vienès vivia a causa de les seves profundes ambivalències i la seva llarga i desastrosa situació econòmica.
Schubert va tenir una vida curta i mai va poder viure de l’ofici de compondre música; Fins un any abans de la seva mort no va tenir el seu piano de propietat.
Fierrabras s’inspira en un text francès del S.XII, La chanson de Fierabras, i que narra la creuada del rei Carlemany.
Sembla ser, que s’interpreta per primera vegada a França, la qual cosa fa que aquesta representació sigui tot un esdeveniment.
La base de dades de Karadar, ens dóna un llistat de les "premiers" de les òperes de Schubert
http://www.karadar.com/Operas/schubert.html

dijous, de març 09, 2006

Experimental Instruments

Eric Leonardson, compositor i interpret, té un web de so.
En aquest web podem escoltar i veure allò que s’anomena "el disseny del so". Tota una experiència sonora a soles.
http://pages.ripco.net/~eleon/instruments/index.html
Escriptura instrumental, nova notació musical i nous tractaments sonors, són els paràmetres que serveixen de nous models per a la composició musical.

dimecres, de març 08, 2006

Dia Internacional de les Dones

La revista musical "Goldberg" , de gran qualitat i contingut, publica periòdicament articles de les moltes dones compositores i intèrprets que han sobreviscut a la pressió social, i ens han deixat un generós llegat musical.
Us proposo doncs unes adreces que porten a alguns articles de Dones Barroques.

Barbara Strozzi
http://www.goldbergweb.com/es/magazine/composers/1997/12/142.php
Maria Antonia Walpurgis
http://www.goldbergweb.com/es/magazine/composers/1997/12/142.php
Elisabeth Jacquet de la Guerre
http://www.goldbergweb.com/es/magazine/composers/1998/03/76.php
Brigida Bianchi
http://www.goldbergweb.com/es/magazine/composers/1999/12/208.php
Antonia Bembo
http://www.goldbergweb.com/es/magazine/composers/1999/03/10963.php
Emilia Bassano
http://www.goldbergweb.com/es/magazine/composers/1998/06/475.php

dimarts, de març 07, 2006

La Música Clàssica

Ja fa temps que els/les alumnes em varen donar a conèixer que la “democratització” musical començava per oblidar el concepte de “Música clàssica”.
És un terme que ha caducat perquè de fet, és un concepte inventat per algú que desconec i que no sé argumentar què descriu exactament aquesta adjectivació musical.
La música pot ser del Renaixement o del Barroc; atonal o serial; Jazz o Celta;
Sortosament tenim mots per anomenar els diferents estils que descriuen de la millor manera allò que ens permet intuir o saber com està escrita la música que escoltem en un auditori, a la plaça del poble, en un CD o DVD.
L’educació musical és la millor resposta.
Amb tota franquesa, ho tenim malament…

diumenge, de març 05, 2006

L'inesperada importància del sí: Joan La Barbara

El magazine New Music Box, presenta tot un dossier sobre la cantant Joan La Barbara que ensenya, improvisa i compon les tècniques més “inesperades” de l’expressió creativa vocal i unes àmplies capacitats desconegudes de la veu humana.
Tot i que està en llengua anglesa, us proposo que visioneu el vídeo de la presentació, al menys el primer minut, i posteriorment, visioneu el vídeo de la Master Class de tècnica vocal que ofereix també en vídeo.
Encara que no domineu l’anglès, la intuïció us pot aconduir cap a un univers sonor “inesperat” de la veu humana.
http://www.newmusicbox.org/article.nmbx?id=4536

divendres, de març 03, 2006

Anton Webern

Entre els anys 1932 i 1933, Anton Webern va donar una sèrie de conferències acompanyades de petites peces al piano interpretades pel compositor a una casa privada de Viena. Després de la seva tràgica mort, Willi Reich va aconseguir trobar l’arxiu d'aquestes conferències que havia recollit taquigràficament l’amic comú, Rudolf Ploderer.
Willi Reich va trovar nombrosos obstacles per a la seva edició. Els feixistes alemanys varen acusar amb molta duresa el pensament musical de Webern i les seves composicions perquè anaven contra la política cultural nazi.
Universal edition va accedir a la publicació de l’edició de Willi Reich, amb el títol "The Path to the New Music" d’Anton Webern.
En el següent enllaç, trobareu un retrat del compositor que va fer el pintor Oskar Kokoschka i un article molt interessant de Glenn Gould, en anglès.
http://www.uv.es/~calaforr/Webern/webern.htm
http://www.antonwebern.com/

dijous, de març 02, 2006

Sensatesa

El passat mes de Juliol, ja vaig anotar al bloc la notícia de que s’havia trobat un manuscrit autèntic de la “Grosse Fugue” de L.V-Beethoven. Posteriorment, el Desembre vaig tornar a anotar al bloc, que el famós manuscrit es posava a subhasta.
Doncs, fa un parell de dies, un home amb molts diners, Bruce Kovner, qui va comprar el passat mes de Desembre el manuscrit de Beethoven de forma anònima a la Sotheby’s (la casa de subhastes més important del món), ha fet la donació a la Juilliard School d’aquesta troballa musical que tantes informacions va generar en el seu moment.
De fet , Bruce Kovner ha fet una donació amb força documentació musical, amb articles i partitures de diferents compositors que fins ara havien estat inassequibles, i que des d’ahir ja formen part d’un fons públic, la qual cosa és una excel.lent notícia.

dimecres, de març 01, 2006

Red Latinoamericana de archivos sonoros

Bolívia, Perú i Equador són els tres països que ofereixen una atractiva i fascinant informació sobre Etnomusicologia i Antropologia en una pàgina web a mig fer. Recerca, documentació visual i musical que ens mostren les festes, els rituals, les danses i cançons dels seus països classificat per regions o bé per temes o ètnies.
Tot una festa musical plena de colors, formes, màscares, paisatges, instruments…
http://muslat.perucultural.org.pe/presentacion.asp?pais=3&centro=1