dimecres, d’abril 30, 2008

Stefan Zweig i Haendel




Stefan Zweig , nascut a Viena en el sí d’una família acomodada, fou un dels escriptors més traduïts. Va conrear una de les millors obres literàries europees.
En l’obra Moments estel·lars de la humanitat reuneix petits relats d’esdeveniments artístics i històrics. Una d’aquestes peculiars peces tracta de la composició d’El Messies, potser la més coneguda, de G.F. Haendel.
Stefan Zweig creà en aquesta obra un ambient de gran sensibilitat i devoció artística.
L’escriptor vienès reflexà en la seva autobiografia la seva impaciència per saber.




dimarts, d’abril 29, 2008

WebQuestcat estrena portal


La Comunitat Catalana de WebQuest presenta un nou web. Maria Ivanova, dissenyadora multimèdia, ha realitzat un portal que facilita la interactivitat i la navegació.
Enhorabona!!

dilluns, d’abril 28, 2008

Dedicatòria


Olga Xirinacs va escriure un llibre de pensaments evocant les quatre estacions de l’any.
Copio un petit fragment d’aquest llibre colpidor, i amb les lletres de la poeta, el dedico a totes aquelles persones que han participat al llarg d’un temps immesurable en el projecte musical de Webdemusica.

Faig vot de fidelitat a tot allò que m’acompanya i a tot el què he deixat pel camí. I els que han passat abans que jo m’ensenyaran el pas.

Música de cambra
. Olga Xirinacs
Ediciones Destino, S.A., 1995

divendres, d’abril 25, 2008

SILENCI QUE


Silenci que
ja no seria
sense la paraula
que l’explicita.


Memòria de tu i de mi. Montserrat Abelló.Editorial Denes, 2006

dimecres, d’abril 23, 2008

Sonograma de webdemusica

Sonograma, la revista de Webdemusica enceta una etapa de divulgació musical. Després de molt temps de dificultats, de pregones certeses, de rèmores inevitables i d’il·lusions concises, ens fem presents a la Xarxa.
Sonograma aplega un cant musical en diferents llengües, des de diferents països i de diverses trajectòries musicals.
El nostre horitzó se sustenta amb l’anhel de superar-nos en múltiples propòsits musicals. Iniciem un camí que maldem per conjugar l’experiència musical amb la paraula, el disseny, els bits, la bellesa, la tipografia, els colors, els paisatges sonors...
Des d’ara i des de Sonograma oferim una espai obert on puguem fer una escolta diferent.
Socarrimart, és la nova secció de Webdemusica. Un esplèndid espai destinat a les tècniques del piano, coordinada per la pianista Lluïsa Espigolé

Benvinguts a Webdemusica

dimarts, d’abril 22, 2008

Musica (Music)

Georg Pencz fou un pintor i gravador del renaixement . Com podeu veure a la imatge de la seva obra Música, Pencz treballava sobre planxes de coure de mides molt reduïdes. Malauradament fou empresonat per les seves creences religioses; més ben dit, fou condemnat per heretge.
En aquest web trobareu força obra de l’artista , d'origen germànic, que va morir abans de ser nomenat “Pintor de la Cort” de Prússia.

dilluns, d’abril 21, 2008

Fanny Cäcilie Mendelssohn i Maria Àngels Anglada

En un dels bellíssims contes de Maria Àngels Anglada, "Fanny H." , descobrim com una professora de música aconsegueix salvar una partitura autògrafa de la compositora Fanny Cäcilie Mendelssohn , d’una esperpèntica crema de llibres que els nazis van fer un dissortat capvespre de l’any 1938.
Dues autores, Maria Àngels Anglada i Fanny Hensel Mendelssohn, unides per un deliciós conte.

divendres, d’abril 18, 2008

Song for All Seas, All Ships


La simfonia número 1 del compositor anglès Ralph Vaughan Williams, A Sea symphony inicia el seu primer moviment amb un esplèndid i vigorós cor que canta el poema de Walt Whitman.
El compositor britànic, que va mantenir una gran amistat amb el compositor Gustav Holst, va ser autor d’una profusa obra compositiva. Els dos amics, que van coincidir al Royal College of Music de Londres, són autors d’un llenguatge musical, tacat d’un cert misticisme, i d’un conjunt sonor amb grans recursos simfònics.

dimecres, d’abril 16, 2008

Musopen

Musopen és una llibreria de so i de partitures en línia. Aquest web proporciona descàrregues de música i partitures lliures de copyright.
Expliquen els seus fundadors que va començar com un experiment.
Una interessant experiència que ofereix l’accés a la música de franc.

dilluns, d’abril 14, 2008

Els Kukeri

La tradició búlgara celebra el mes de març un ritual per espantar els mals esperits. La dansa dels Kukeri és un ritual molt important per al poble búlgar. Se li atribueix l’origen al tracis, els habitants mil·lenaris de Bulgària.
Solen ser homes que ballen fent dringar uns esquellots de coure, de llargs batalls, que porten lligats a la cintura. Al cap porten unes mascares de fusta amb imatges d’animals que fan basarda.
El so rítmic dels esquellots captiven l’oïda i suscita un aire misteriós.




divendres, d’abril 11, 2008

La nef des fous

En l’obra de Hieronymus Bosch, La nef des fous, que es troba el Museu de Louvre, l'inquietant autor situa el llaüt al centre de la seva composició pictòrica. Una impressionant pintura que va interessar al filòsof francès Michel Foucault. En el seu llibre “Historia de la locura” comenta alguns aspectes de la pintura enigmàtica del Bosco. Apareix el llaüt dins de l’espectacle pictòric de la prodigiosa imaginació del pintor.

dimecres, d’abril 09, 2008

Música Callada (Clara Janés)


Arpa plural de rama ensimismada
se entrega
al cristalino resbalar de la nada

LA INDETENIBLE QUIETUD. Clara Janés
Ediciones Siruela, S.A., 2008

dimarts, d’abril 08, 2008

La Pochette


Consultant el llibre Diccionario de Instrumentos Musicales de Ramón Andrés, hi ha una entrada, Pochette , que es refereix a un cordòfon de tènue sonoritat que utilitzaven els mestres de dansadels segles XVII i XVIII. A Espanya l’anomenaven “Violín de faltriquera”, com en diríem col·loquialment “de butxaca”.
A l’entrada del bloc de música sobre el quadre de Lorenzo Costa, la Pochette és, justament, el petit instrument d’arc que l’autor deixa damunt la taula.

dilluns, d’abril 07, 2008

El mundo en el oído



Lo mismo que el silencio, la música es un fragmento de nuestro origen.

Ramón Andrés, musicòleg, assagista i poeta, acaba de publicar una obra en què desvetlla en cinc-centes planes una dilatada experiència musical.
“El mundo en el oído” és un assaig musical que es balanceja entre l’erudició i la bellesa.
R. Andrés, gran coneixedor de l’ànima humana, ens convida a través de la seva escriptura a descobrir la música com una eina d’evolució i coneixement que ens dóna sentit d’identitat.
L’autor navarrès, Premi Ciutat de Barcelona pel seu llibre “J.S. Bach. Los días, las ideas y los libros”, ens incita a experimentar les àmplies fondalades de la consciència sonora. Un llibre, sense cap mena de dubte, de lectura imprescindible.

divendres, d’abril 04, 2008

La força del costum

Thomas Bernhard, violinista i dramaturg, té una obra densa on dóna veu i espai a personatges que tenen una gran dificultat per a comunicar-se. L’autor, gran creador de persones humanes travessades per la soledat, proposa en la seva obra teatral “La força del costum” que un grup de malabaristes de circ interpretin l’obra de càmera “La Truita” del compositor austríac Franz Schubert.
Tot un prodigi de relacions entre la vida del circ i la música.
Una entrevista de l’any 1987.

dimarts, d’abril 01, 2008

Editor de música en Braille

BME Braille Music Editor és una eina molt interessant que facilita l’accessibilitat a la informació musical.