divendres, d’octubre 05, 2007

IL Teatro alla moda

Benedetto Marcello, advocat i compositor, va ser contemporani de Vivaldi.
Va escriure el llibre “Teatre a la moda”, un document que posa de manifest els excessos d’una societat que va tenir el privilegi de marcar les directrius del drama musical. La gran passió musical estava supeditada als empresaris que tenien un gran poder econòmic.
L’aristòcrata venecià, que fou un gran compositor i no suficientment escoltat, va escriure una sàtira ferotge contra els desorbitats capricis i manies dels cantants, dels castrats, i els comportaments abusius dels gestors dels espectacles teatrals que estaven al servei de la gran empresa lucrativa en la que s’havia convertit el melodrama barroc en la Itàlia dels segles XVII i XVIII.

Us copio un extracte:

El autor del Libro al compositor del mismo

...Desgraciadamente ( a decir verdad), sé que muchos a quienes no les gusta la corrección de las cosas mal hechas, dirán que este mi Esfuerzo es inútil y vano, mientras que otros me llamarán desdeñador de la moderna Virtud; pero, al hacer eso, sentiremos así mismo un placer recíproco al ver enojarse a algunos que, como pillados en los defectos comunes, creerán que me he puesto a escribir adrede para ellos y que Vos os reís precisamente de ellos...

El Teatro a la moda. Benedetto Marcello
Ed. cast.: Alianza Editorial, S.A., Madrid, 2001