divendres, de gener 27, 2006

Carta de Mozart

“Tengo el atrevimiento de pedir, con todo respeto, a Su Alteza Real interceda bondadosamente cerca de su Majestad el Rey, para que atienda a mi sumisa petición, dirigida al soberano. El anhelo de fama, el amor a la actividad, y la convicción de mis propios conocimientos, hacen que me atreva (todo me anima a hacerlo) a pedir una seguna plaza de maestro de capilla, atendiendo a que Salieri, el maestro de capilla, hombre muy diestro en su profesión, nunca se ha dedicado al estilo de iglesia, y en cambio yo, desde mi juventud, me he apropiado por completo de este estilo. La escasa fama que el mundo me concede, en el piano, por mi manera de tocar, me anima también a pedir a su Excelencia la gracia de querer confiarme la instrucción de la familia real.
Con el pleno convencimiento de haberme dirigido al dignísimo, y para mi, especialmente clemente mediador y protector, vivo muy confiadamente, y a toda costa me esmeraré en mi cometido (tengo grandes esperanzas, y con mi actividad, mi celo, fidelidad y honradez, estoy siempre dispuesto a cumplirlo).
Viena, mayo de 1790”

“Mozart, por él mismo”
Ediciones Ave. Es propiedad. Barcelona 1942.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

hola!
al final el van acceptar a Mozart? és per això de la polèmica entre Saliere i ell?
És molt interessant això de poder llegir la correspondencia....
per cert, has vist la web de la british library on podem veure el quadern musical original de mosart amb les anotacions i tot?? aquí

Carme Miró ha dit...

Hola, de nou:
com ens va explicar molt bé l'erudit musicòleg Ramón Andrés en el programa "Millenium" de la setmana passada, una de les preocupacion més importants de Mozart, fou la de tenir un lloc de treball fix per poder compondre.Pots veure que aquesta carta data del 1790,justament un any abans de la seva mort.
Carme

Anònim ha dit...

vaja! sembla mentida, eh?
si un dels millors músics de la història no pot trobar feina, qui pot??!!!
suposo que tenia un temperament difícil, molt juganer, amb ganes d'innovar constanment i no deixar-se manar massa...
Per cert, suposo que la coneixes, però hi ha una web molt interessant dedicada exclusivament a mozart, en català:
http://www.webpersonal.net/mozart
no és massa maca, però té molta informació...

Anònim ha dit...

Hola Jordi:
Sembla ser que Mozart era una persona complexa i, sortosament per a nosaltres,amb una gran capacitat per concentrar-se en la composició musical.
Moltes gràcies per la web que ens recomanes i pel teu comentari.
Carme