divendres, de novembre 28, 2008

L’Atlántida


El poeta català, Jacint Verdaguer, va fer la supervisió literària la revista quinzenal il·lustrada l’Atlántida que aparegué per primera vegada el 15 de maig del 1896.
Manuel de Falla, encisat pel poema èpic, espiritual i filosòfic, de Verdaguer, va compondre la cantata escènica La Atlántida, basada en el text de l’escriptor romàntic.

dimecres, de novembre 26, 2008

La tipografia itàlica


Tot apunta a creure que l’inventor dels tipus cursius fou Aldo Manuzio. Va comptar amb la col·laboració del gran punxonista bolonyès, Francesco Griffo. L’editor i impressor que vivia a la cobejada Venècia, publicà Hypnerotomachia Poliphili de Francesco Colonna, l’any 1499. Fou tot un esdeveniment en el camp del disseny de llibres.
El creador de l’Acadèmia Aldina es dedicà, especialment, a l’edició del clàssics grecollatins.

dimarts, de novembre 25, 2008

Composicions culinàries

Le Procope, és un referent culinari que funciona des de l’any 1686.
Prestigiosos artistes i privilegiats polítics hi han fet “estades” culturals.
Del tot recomanable...

dilluns, de novembre 24, 2008

L’Orfeu de Perrier

El pintor i gravador François Perrier, fou un dels fundadors de l'Académie de Peinture et Sculpture .
Perrier descriu a Orfeu amb un aspecte apol·lini. L’heroi , originari de Tràcia, que sosté una viola de braç, intentarà rescatar del regnes dels hades, a la seva estimada Eurídice, morta per la mossegada d’una serp.

diumenge, de novembre 23, 2008

Faustina Bordoni

La veneciana Faustina Bordoni, distingida i pulcra mezzosoprano, va rivalitzar amb la no menys distingida belcantista Francesca Cuzzoni. Varen protagonitzar desenraonades passions abocades a baralles furtives i estèrils en escenaris on els veritables protagonistes eren els castrats, els cantors de veu infantil.
La Bordoni es va casar amb el compositor alemany, Johann Adolph Hasse, autor prolífic que va rivalitzar amb Christoph Willibald Gluck, autor d'una exuberant Orfeo ed Euridice

dimecres, de novembre 19, 2008

Kolokola

El compositor rus Sergei Rajmaninof va compondre una bellíssima simfonia coral “Les campanes”, Op.35, Kolokola, l’any 1913 ( i revisada el 1936), sobre una adaptació d’un poema de Edgar Allan Poe. El poema fou traduït pel poeta Konstantin Balmont, un dels representants més importants del simbolisme rus.Conflueixen emocions, imaginació, suggeriments sonors, una impressionant utilització del metall, i les campanes...

dilluns, de novembre 17, 2008

Drets (que no dempeus)


Ja sabem qui defensa els drets d’autor...però qui defensa els drets de la nostra oída?


divendres, de novembre 14, 2008

El Louvre i Pierre Boulez

El museu del Louvre elogia el mestratge musical de Pierre Boulez.

Il m'est de plus en plus apparu, au fur et à mesure de ma propreévolution, qu'une certaine forme de modernité consistait à abolir la frontière entre l'inachevé et le fini, que l'œuvre ne pouvait être, d'une certain façon, que fragment d'un grand œuvre imaginaire, virtuel,dont nous ne connaîtrions ni l'origine ni la fin.

dimecres, de novembre 12, 2008

Leipzig, de nou

A propòsit de la Thomasschule zu Leipzig , que és una de les escoles mes antigues d’Europa, acull el cor infantil de Sant Tomàs que interpreten, anualment, l’Oratori de Nadal de J.S.Bach.
Les fascinants cantates de Bach tenen , encara avui, un lligam imponderable amb la ciutat de Leipzig.

dimarts, de novembre 11, 2008

Composició musical



Una introducció a la composició musical a través d’un software que es pot descarregar.
El web ens diu : You can compose music
Som-hi doncs...

dilluns, de novembre 10, 2008

Les Folies Bergère

El cabaret Les Folies Bergère fou construït a París, molt a prop del Boulevard Montmartre i va obrir les seves portes l’any 1869. En el teatre amb façana a l’estil Art Déco, es va popularitzar el musi-hall . L’exòtica ballarina Joséphine Baker fou una de les vedettes més destacades del Folies Bergère. Altres artistes varen actuar al Lido i al Mouline Rouge. Genialitats musicals...

divendres, de novembre 07, 2008

Finnegans Wake

La presència de Joyce en un entorn musical desencadena múltiples interrogacions. No voldria acabar la setmana sense deixar traslluir a la indefinible Finnegans Wake. Un desafiament a la paraula, al ritme, al so, al silenci...
Per cert, cada 16 de juny se celebra a Dublín una petita excursió que segueix l’itinerari de Leopold Bloom, un dels protagonistes d’Ulysses.
I si us canseu de llegir a l’escriptor irlandès, compreu-vos la pel·lícula Once, una captivadora història musical...segur que us agrada...

dimecres, de novembre 05, 2008

Beach i Joyce

Sylvia Beach va escriure un petit article arran de l’enregistrament d’un fragment d’Ulysses de James Joyce.
Aquí podeu escoltar la veu de Joyce.

dimarts, de novembre 04, 2008

L’avantguarda musical i James Joyce


A l’obra de l’escriptor irlandès podem trobar moltes al·lusions musicals.
James Joyce és admirat per la seva verbalitat literària, agosarada, enginyosa i magistral.
Al Contemporary Music Centre, Ireland, es pot trobar aquest interessant article on es descriu un enorme trànsit intel·lectual entre la literatura i la música.

dilluns, de novembre 03, 2008

Leipzig

Leipzig és la ciutat dels relligats, del paper, de les edicions musicals. Visitar Leipzig es fer una introspecció sonora.
La ciutat del lignit va fundar la seva pròspera universitat l’any 1409.