dimecres, de maig 30, 2007

Simfonia Gaèlica

Amy Marcy Cheney Beach va néixer el 1867 a l’estat de New Hampshire. Va estrenar, el 1900, el seu Concert per a piano, d’estil romàntic, amb l’Orquestra Simfònica de Boston.
La simfonia Gaèlica és una obra d’estil nacionalista, utilitzant temes del folklor cèltic d’Escòcia. Introdueix melodies irlandeses i està construïda amb una estructura clàssica.
Va compondre un Jublilate per la inauguració de l’edifici de la Dona a la Columbian Exposition de Chicago, el 1893.

dimarts, de maig 29, 2007

Magnus Liber organi

És un manuscrit de música medieval que se li atribueix al compositor francès Leonin.
Els primers documents polifònics són anònims en una gran majoria, i la seva expansió fou gràcies a la transmissió oral.
Anonimus IV, possiblement un músic anglès que va viure a París, va afirmar que Leonin va ser un dels millor compositors d’organa. Els organa ( plural d’organum) eren unes composicions en què hi havia una veu de cant pla acompanyada, per sobre, per unes altres veus que es movien en quartes, quintes i octaves.
Leonin fou administrador, poeta i músic de la catedral de Notre Dame de París .
El Magnus Liber va ser revisat per Perotin, aproximadament un segle més tard.

dilluns, de maig 28, 2007

Da Gelo a Gelo

Salvatore Sciarrino és un compositor sicilià que acaba d’estrenar a l'Opera National de Paris,
Da Gelo a Gelo, inspirada en el diari d’una poeta japonesa del segle XI, Izimu Shikibu.
Sciarrino té una forma personal de treballar la paraula: no s’interessa especialment per narrar, sinó per expressar el so. Certament, en els seus treballs vocals, beu de la font de grans narradors, com Henry James; poetes, com Rilke o Maria Maddalena de’Pazzi, del segle XVII . Diuen que utilitza el so com si fos un organisme viu, on l’espai buit respira i del respir, emergeix el silenci.
Autor d'uns quants llibres, i ja ha creat fonaments de pensament a l’entorn de la música.

divendres, de maig 25, 2007

Barber i Menotti

Dos compositors units per una òpera: Vanessa. El llibret escrit pel compositor italià Gian-Carlo Menotti i la música del compositor americà Samuel Barber.
Es va estrenar al Metropolitan Opera de New York, el 1958.
És una historia misteriosa, inspirada en els set contes gòtics de Isak Dinesen, “Seven Gothic Tales". Ha estat poc interpretada als escenaris europeus.
Menotti i Barber varen ser molt amics, i parella durant un temps, fins el punt que en Barber va deixar escrit al seu testament que desitjava que Menotti fos enterrat al seu costat. Han passat molts anys i la realitat no ha estat obedient amb els desitjos del compositor americà.

dijous, de maig 24, 2007

L’escriptura búlgara

Avui és la festivitat del poble eslau, de la seva escriptura.
Una festivitat que se celebra especialment a Bulgària.
Podeu veure els caràcters de la llengua búlgara o la història

dimecres, de maig 23, 2007

Einstein a la platja

Llibret de Robert Wilson i música de Philip Glass. Einstein a la platja és una òpera del compositor del minimalisme, va viatjar per molts continents, va compondre per un grup molt especial, Kronos Quartet. Va entrar al món del cine amb la banda sonora de Drácula i Kundun (entre moltes altres).
Una excentricitat de mínima música.

dilluns, de maig 21, 2007

Els secrets d’un luthier

No podem posar en dubte que Stradivari és un mite. El vernís dels seus violins persevera en les seves qualitats , tot i el gran desconeixement que hi ha a l’entorn de la construcció artesanal dels instruments.
Jordi Pinto ens dóna algunes claus

divendres, de maig 18, 2007

Maria Àngels Anglada

Maria Àngels Anglada, autora catalana i feminista cultural, compon música al bell mig de les seves obres literàries.
Escriu les seves narracions en estructures musicals.
Descriu imatges sonores, escolta de forma activa, descobreix partitures oblidades, instrumenta les veus humanes, canta amb els seus poemes, reivindica la memòria i la identitat amb la paraula i amb la música.
És una dona amb una ment àgil i audaç; amb una ètica expressiva i subtil; posseeix una extensa cultura y una obra de tanta qualitat literària que ens endinsa a una intimitat complexa i rica en experiència i plaer.

dimecres, de maig 16, 2007

El poble Tlingit


És un poble amb una clara naturalesa artística que representa la cultura india de les illes d’Alaska.
Van ser colonitzats a finals del segle XIX. Es van enfrontar a Vitus Bering.
La societat Tlingit estava organitzada en clans. Figures i tòtems eren utilitzats per explicar la seva historia i les seves llegendes. L’art i l’espiritualitat formen part de la seva especial forma de viure. La llengua Tlingit té dos tons i les paraules es construeixen a partir de la unió d’elements varis.

dimarts, de maig 15, 2007

Cinema pedagògic

“Això és ritme” és un projecte de cinema en què els directors Thomas Grube i Enrique Sánchez Lansch s’acosten al programa pedagògic que algunes orquestres ja estan posant en marxa. És la cas de l’orquestra de Berlín.
Un grups de joves volen fer una coreografia sobre “La consagració de la primavera” d’Igor Stravinsky.
Simon Rattle és el gran amfitrió d’aquesta nova modalitat de les orquestres pedagògiques. I l’orquestra de Berlín té una tradició musical com cap altre orquestra europea.

dilluns, de maig 14, 2007

“El violín” de Francisco Vargas

El director mexicà Francisco Vargas ens explica en la seva pel·lícula/documental
El violín”, en blanc i negre, una situació de rebel·lió social que podria ocórrer a qualsevol poble llatinoamericà.
Don Plutarco és músic i mestre d’una regió de Mèxic, rica en tradició musical .El director utilitza el violí per a manifestar l’ànima; una ànima que intenta recuperar, no solament les armes, sinó la cultura ( les moltes cultures) en extinció.
'El violín' va rebre el 2005 el premio 'Cine en Construcción' en el 53 Festival Internacional de Cine de San Sebastián.

divendres, de maig 11, 2007

L’impresario in angustie

És una farsa per a música. Domenico Cimarosa va compondre la música de l’òpera L’impresario d’angustie amb el llibret de G. M. Diodati. En un sol acte, crea un ambient amb aries i recitatius que s’endinsen en el món del teatre.
Una òpera que viu els embolics del món de l’òpera. Tot passa a la ciutat de Nàpols.
André Grétry , compositor belga i protegit de Napoleó va fer aquesta comparació:
« Cimarosa met toujours sa statue sur la scène et le piédestal dans l’orchestre,alors que Mozart place la statue dans l’orchestre et le piédestal sur la scène. »

dimecres, de maig 09, 2007

L’esguard

La col·lecció discogràfica Voix Baroques ha presentat quinze enregistraments de la música dels barrocs, posant de relleu a les portades dels CD, l’esguard humà
Un excel·lent recull musical que reuneix alguns compositors desconeguts.

dimarts, de maig 08, 2007

Stendhal

Henri Beyle, Stendhal, escriptor nascut a Grenoble i amb una vida intel·lectual molt activa, va escriure una biografia del compositor G. Rossini. Va viatjar a Itàlia i allà va conèixer la música de Domenico Cimarosa , un compositor italià que també va viatjar a Sant Petersburg convidat per Caterina II de Rússia.
El 1815, va escriure una breu biografia sobre Mozart amb el pseudònim Louis-Alexandre-César Bombet. Fou la seva primera obra impresa.
Va escriure, també, sobre el llibretista Metastasio, que fou autor d’un gran nombre de llibrets d’òpera, com Semiramide, La Clemenza di Tito, i d’altres dramatitzacions d’intrigues amoroses.
Va ser un autor apassionat i romàntic. Stendhal va escriure en dos mesos la bellíssima novel·la La Cartoixa de Parma, i no se’l coneix gaire per les seves incursions musicals.

dilluns, de maig 07, 2007

Un venecià a Sant Petersburg

Baldassare Galuppi fou un compositor italià , alumne de Lotti, que es va dedicar a la composició del gènere operístic, especialment a l’òpera bufa i a l’oratori.
El poeta Robert Browning (1812–1889) va escriure un poema dedicat a la memòria de l’esmentat compositor, “A Toccata of Galuppi’s
I el pintor Francesco Guardi va pintar el quadre “El concert” que es troba a Alte Pinakothek de Munic possiblement referint-se a un concert de va dirigir Galuppi.
Podem escoltar algun arxiu de la seva música.
“El Buranello” -li deien així- va ser cridat per l’emperadriu Caterina II de Rússia. El compositor es va convertir en un director d’orquestra i empresari.
Va retornar a Itàlia el 1768.

divendres, de maig 04, 2007

El poc respecte per l’oïda

No fa gaires dies, el diari La Vanguardia publicava un article de la Cristina Sánchez Miret.
El seu comentari és adient per oferir una mica més d’informació sobre els perjudicis del soroll sobre la nostra salut.
Segons la Organització Mundial de la Salut , 113 milions d’europeus estem exposats a nivells de soroll perjudicial.
L’enquesta europea patrocinada per la multinacional AEG diu que més de 900.000 espanyols ( suposo que les espanyoles, també) han canviat de domicili a causa dels sorolls dels veïns.

dijous, de maig 03, 2007

Aaron Copland

“It seemed natural to use popular Mexican melodies for thematic material.... There was no reason I should not use the tunes of the Hispanic land on our southern doorstep. My purpose was not merely to quote literally, but to heighten without in any way falsifying the natural simplicity of Mexican tunes.”
Aaron Copland
El compositor americà també fou perseguit i no programat durant un cert temps a causa de la seva pertinença al partit comunista, cosa que mai es va demostrar.
Aaron Copland fou un dels molts alumnes destacats de la compositora Nadia Boulanger a Paris. La seva obra va fer una evolució important des del seu marcat interès pel folklore fins arribar a compondre amb la tècnica dodecatònica. La seva amistat amb l’extraordinari compositor mexicà Carlos Chavez fou determinant en la vida de Copland.
La San Francisco Symphony dedica un dels “keepingscore” a la biografia i l’obra d’aquest compositor.
Una de les seves obres més conegudes ha estat Appalachian Spring que va guanyar un Premi Pulitzer, el 1945.

dimecres, de maig 02, 2007

Josep Sanz, un compositor català a Frankfurt

El compositor català Josep Sanz va presentar, fa uns mesos, al Centre d’Art Reina Sofia la seva obra Triofonie, interpretat pel Trio Accanto.
El seu trio serà interpretat pròximament a Frankfurt.
Es tracta d’una obra complexa, amb un discurs extraordinàriament ordenat i amb una construcció intel·lectual que aconsegueix emocionar a l’oïdor.
Recentment, ha estat guardonat al Concurs Joan Guinjoan de l’ESMUC per la seva obra Musik nach Janequin, una obra sonorament espontània i plena de vigor temàtic.